16 Kasım 2012 Cuma

Blog 11 / Hesap Makinası

 ''İnsanların hesap makinasına dönüştüğü dünyada...'' cümlesiyle başlayan bir yazısı var İbrahim Tenekeci'nin. Ne kadar da doğru bir tespit. Ki kendisi, kitaplarından birini 'mükemmel olmak yakışmıyor insana' diye imzalamış bir şairdir.

 Evet dönüştük. Bir hesap makinasına hem de! Kaç çocuk yapalım, kaç para kazanalım, kaç kilometreye tatil yapıp kaç para harcayalım, kaç yeni insanla tanışalım, kaç sene sonra emekli olup, kaç ton hasat alalım derken, geçiveriyor güzelim ömrümüz...


  Sürekli hesap yapmaktan fosfor seviyesi düşen beynimizi, bu hengameden birazcık olsun uzaklaştırmak için maç falan izliyoruz, orada da hesap: kaç kaç?

  Hesap yapmamayı savunmuyorum. Yalnızca, bunu yaşam biçimi haline getirmiş, hayatı sadece rakamlarla yaşayan, tahsil hayatı boyunca matematiği zayıf olmuş, bu tembellikten intikam alırcasına dört işlem meraklısı kişilere sözüm:
  Madem hesapsız yapamıyor, delik deşik olmuş yaşamının her anında kar etme dürtüsüyle yanıp tutuşuyorsun, yorgun düşmüş makinanı biraz da bu ve buna benzer hususlar için çalıştırsan?

  Hiç tanımadığın bir çocukla kaç dakika vakit geçirdin bugün?
  Kaç kişiye onu sevdiğini söyledin son bir yılda?
  Kaç komşunu, sadece komşun olduğu için ziyaret ettin?
  Kaç elbiseni ''sana benden daha çok yakışır'' diye verdin, giyecek elbise bulamayanlara?
  Kaç lokmanı bölüştün?
  Kaç saatini dua ederek geçirdin, kendisine dua edildiğini bilmeyenlere?
  Kaç kişiyle barıştın?
  Kaç düşmanına karşı söktün kalbindeki buğzu, haklı olmana rağmen?
  ...
  ..
  .
  Ne kadar mutlusun?

  Yoksa bu sorularla yüzleşince, kaçıyor musun?
  Kaç!

  Zihnindeki makina bunları hesaplamaya programlanmamışsa, diğer tüm hesaplarda sonucun kaç olduğunun hiçbir önemi yoktur. Çünkü bu hesapların diğer hesaplardan farklı olarak, birimi yoktur. Ölçülmez, tartılmazlar. Yalnızca sahibine, eşsiz bir mutluluk tattırırlar.

  Elle tutulur herhangi bir şeye ihtiyaç duymamana rağmen, kalbinde küçücük de olsa bir mutsuzluk zannı varsa, yeniden programlamayı dene makinanı. En çok kendine samimi davranmalısın. Nasıl göründüğünü bırakıp, ne hissettiğinle alakadar olmalısın. Çünkü hayattaki en büyük mutsuzluk, mutlu görünmeye çalışmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder